Les «Converses filològiques»
Pompeu Fabra va publicar 840 articles al diari La Publicitat entre els anys 1919 i 1928. El títol genèric de tots aquests articles, escrits amb un estil planer i publicats en un diari popular, va ser «Converses filològiques». La primera conversa va sortir el 18 de novembre de 1919 a l’edició de nit de La Publicidad, que aleshores tenia la capçalera en castellà.
Des de bon començament, Pompeu Fabra va tractar del redreçament del català literari o estàndard: va insistir en la depuració del català i en la unificació de la llengua; va explicar i defensar les solucions de l’Institut d’Estudis Catalans; va conversar amb els lectors i en va resumir els aclariments i les objeccions.
En cent anys, les «Converses filològiques» s’han publicat parcialment en quatre ocasions: el 1924 per l’editorial Regina, gràcies a Josep M. de Casacuberta; el 1946 en una edició d’homenatge, gràcies a una subscripció encapçalada per Josep Irla, president de la Generalitat de Catalunya a l’exili; els anys 1954-1956 per l’editorial Barcino, amb Santiago Pey com a curador, i els anys 1983-1984 per l’editorial Edhasa, amb edició crítica de Joaquim Rafel.
Finalment, el 2010, en el volum 7 de les obres completes de Pompeu Fabra, es van recollir totes les «Converses filològiques» de La Publicitat, més les 23 converses que Pompeu Fabra va publicar a l’exili, entre 1945 i 1947, en el diari La Humanitat (Montpeller). Jordi Mir i Joan Solà expliquen que les converses són «un dels conjunts científicament i socialment més perfectes i més influents de Fabra».